Вернуться к списку новостей

Картопляний Клондайк ВИМАЛ

25 жовтня в Чернігові на території майбутнього найпотужнішого в Європі картоплепереробного заводу групи компаній “ВИМАЛ” було презентовано Проект поглибленої переробки картоплі. 


Захід пройшов під егідою Української асоціації виробників картоплі.

 

 Учасниками заходу стали картоплярі, представники українських та європейських компаній, що спеціалізуються на селекції картоплі, захисті рослин, виробники сільськогосподарської та промислової техніки. 


Гості заходу - голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч та Радник з питань Сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Каролін Спаанс -  наголошували на тому, що поштовх, який дає компанія “Вимал” зумовить не тільки персональний розвиток кожного фермера, але й прискорення економічного розвитку традиційного для картоплі регіону.


Напрямок B2B (англ. Business-to-Business)  заходу був безумовно підтриманий аудиторією: презентації спікерів чергувалися з неформальним спілкуванням, коли можна було не тільки поділитися своїм досвідом, але й запропонувати чи отримати інформацію, послугу чи товар колега-колезі.

image

Про перспективи вирощування картоплі з високим вмістом крохмалю розповів директор ПБП “Вимал” Сергій Самоненко. Мета - отримання прибутку 2000 $ з гектара картоплі,  на переконання доповідача, -  реальна. Інвестиційний проект по побудові найпотужніщого картоплепереробного заводу реалізується вкрай високими темпами. Додатково заробити на  картоплі ті 62%, які на сьогодні викидаються у відходи - можливо.

image

Засновник та директор компанії Агріко Україна - Гордійчук Микола Павлович в своєму виступі розкрив особливості технології вирощування і зберігання крохмальних сортів картоплі голландського кооперативу Агріко. Також пан Микола зауважив про надзвичайну перспективу запропонованої організаторами моделі роботи та галузі полглибленної переробки картоплі в цілому.

image

ТОВ “Солана Україна” - представництво німецької насінневої компанії   “Солана” - презентувало високоякісний посадковий матеріал картоплі сортів Аурея, Опал, Верді. Свобода вибору і гарантія збуту: показовий  приклад - Сорти Верді та Опал мають чудовий смак, включені в сортову лінійку компанії Крафт Фудз Україна, з успіхом використовуються для виробництва чіпсів «Люкс» та мають високий вміст крохмалю. Рефреном виступу Ігоря Завадського звучало: “З ким працювати? З професіоналами, яких потрібно вчасно зустріти на своєму шляху!!!”

image

Юрій Дяк та Пьотр Кушель, представники компанії EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH в Україні,  розкрили можливості й перспективи співпраці досвідченої та успішної селекційної компанії з виробниками картоплі України для забезпечення крохмального заводу “Вимал”.  В ході доповіді робився наголос на не тільки переваги  окремих сортів картоплі з високим вмістом крохмалю, але й на технологічні особливості вирощування та зберігання висококрохмальної картоплі.

 

І, нарешті, засновником групи компаній “ВИМАЛ” Віктором Лазарем було розкрито інтригу заходу. Вперше в історії України виробники золотоносного українського овочу – картоплі отримали пропозицію від переробника – увійти у спільну кооперацію для поглибленої переробки картоплі. Що дозволить картоплярам значно збільшити прибутки. Значно, це в 2-3 рази від теперішніх доходів з гектару. 
     

Результатом цієї кооперації стане створення кооперативу з картоплярів, який буде займатися поглибленою переробкою картоплі. Тобто отримання з ОДНОГО продукту (картоплі) цілих ЧОТИРИ високорентабельні, експортоорієнтвані, дефіцитні на ринку продукти з високою доданою вартістю. В свою чергу прибутки цієї кооперації будуть не тільки у виробника, а розподілені серед усіх учасників кооперації, а саме виробників картоплі і переробників, що дозволить збільшити дохідність перших на 1 га з 600 до 2000 доларів США. 


 Головним доказом успішності проекту був факт, що 85% крохмалю в Світі виробляється саме на кооперативних підприємствах. Більше того виробничі потужності цілком належать членам цієї кооперації, картоплярам. Учасникам заходу було представлено аргументовані економічні розрахунки проекту, окреслено термін його окупності, який склав 1 рік і 2 тижні. Також було названо цифру дня - більше 1 мільйону 300 тисяч гривень будуть втрачати картоплярі щодня у разі неспроможності домовитись. Реакція аудиторії - велика кількість питань, зміст яких свідчив про зацікавленість, адже хвилювали картопледобувачів конкретні кроки, етапи, цифри та нюанси кооперації, в якій не буде головних - тільки співпраця на паритетних засадах. Час - на роздуми? Як у будь-якому бізнесі: рішучість - запорука успіху! Встигніть на потяг, який вирушає в картопляний Клондайк!